fredag 17 oktober 2008

First in flight

[Filip]

I helgen åkte vi till Outer Banks och njöt av den varma hösten i North Carolina, men mer om det senare.
Det var på Outer Banks som bröderna Wright, för första gången i världshistorien, flög med ett motordrivet flygplan. Det är med anledning av detta som det står "First in flight" på nummerplåtar från North Carolina och givetvis har amerikanarna byggt ett monument på platsen där bröderna Wright flög.

Anledningen till att bröderna valde denna plats är de konstanta vindarna och de öppna sandvidderna (detta var innan turisterna började vallfärda hit). Vindarna för att kunna flyga och sanden för att kunna crasha och överleva, för crasha gjorde de. Detta och mycket annat fick vi lära oss av en park ranger som höll ett föredrag om bröderna och deras försök att flyga. Han visade även en fullskalig fullt fungerande modell av planet som bröderna Wright gjorde sin första lyckade flygning i.


Bröderna Wrights flygplan var väldigt mer avancerat än jag någonsin trott. Genom att flytta höften ändras formen på den ena vingen för att minska lyftkraften på den sidan. Samtidigt vinklades akterrodret åt motsvarande håll och planet kunde svänga. Med ena handen styrde man höjdrodret och kunde stiga eller falla.

Inga kommentarer: